Γενικά

«Raising Awareness on Climate Change and Environmental Issues in Schools»

Το Σχέδιο

Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν ζητήματα, τα οποία απασχολούν όλο και πιο έντονα τη σημερινή κοινωνία. Το σχολείο έχει έναν καθοριστικό ρόλο, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην διάδοση της γνώσης και στην ανάπτυξη θετικών στάσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα μεταξύ των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο μας ανέπτυξε και υλοποίησε το χρηματοδοτούμενο Erasmus+ σχέδιο με τίτλο «Raising Awareness on Climate Change and Environmental Issues in Schools» και κωδικό «2022-1-EL01-KA122-VET-000073567» με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής.

Στόχοι

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου μας ήταν:

  1. Ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, ώστε να ενσωματώσουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση στη διδασκαλία τους και να παρακινήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης της αειφορίας.
  2. Η περαιτέρω υποστήριξη της ευρωπαϊκής διάστασης στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και της δια βίου μάθησης.
  3. Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής διάστασης του σχολείου μας.

Κινητικότητα

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το σχέδιο περιλάμβανε την κατάρτιση των εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Παλαμά, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα δομημένο σεμινάριο εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα και στρατηγικές καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης . Συγκεκριμένα εννέα (9) εκπαιδευτικοί του ταξίδεψαν στην Κόρδοβα της Ισπανίας, όπου γνώρισαν καινοτόμες μεθοδολογίες, εργαλεία, δραστηριότητες και πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Σκοπός της δραστηριότητας κινητικότητας ήταν η επικαιροποίηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών και η επαφή τους με στρατηγικές για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης στους μαθητές, ώστε οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν ενεργά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Άλλοι βασικοί στόχοι για τους εκπαιδευόμενους του σχεδίου ήταν να γνωρίσουν νέες εκπαιδευτικές μεθόδους, έτσι ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν μια σειρά από δεξιότητες, απαραίτητες για την σύγχρονη αγορά εργασίας.

Αποτελέσματα

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στις δραστηριότητες του σχεδίου τους εφοδίασε με:

  • Βαθύτερες γνώσεις πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, των πρακτικών αειφορίας και μεθόδων διδασκαλίας αυτών των ζητημάτων.
  • Νέους τρόπους σκέψης, καθώς ανακάλυψαν πως η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης που διέπει την εποχή μας.
  • Στρατηγικές για την δημιουργία ενός προσωπικού πλάνου δράσης ώστε να συνεισφέρουν όχι μόνον ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως άτομα στην επίτευξη θετικών για το περιβάλλον αλλαγών.

#Erasmus+ #KA1 #ΙΚΥ #teachers #VETschools #environment #knowledge training #Europe #Spain

Poster

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Εκπαιδευτικό Υλικό